• 瀏覽: 31,001
  • 回覆: 381
  • 追帖: 7
+17
最近這段時間,華為鴻蒙都沒有大消息,但鴻蒙系統在繼續更新,力求給用戶帶來更好的流暢體驗。
根據官網數據顯示,自6月2日開啟升級以來,升級用戶突破1.2億,平均每天超100萬用戶升級鴻蒙系統,成為全球增長速度最快的移動操作系統。

回歸系統本身,從用戶的角度來直視鴻蒙系統的話,鴻蒙系統的UI設計風格和交互邏輯很強,各種功能也應有盡有,而且還可以讓手機變成超級終端,自帶一整套完整的硬件生態圈。
在流暢度方面來說,HarmonyOS的表現力度還是挺誇張的,雖然是一款新系統,但流暢度趕超iOS。

雖然鴻蒙吸引如今的市場表現非常誇張,但實際上沒有完美的操作系統,還是會出現一些瑕疵,但華為對HarmonyOS系統的發展看得非常重要。
近期已經開始針對部分機型推送新版本,以此來修復問題,根據市場傳出的消息來看,華為P20手機開始推送HarmonyOS 2.0的更新了,下載大小為296兆。

本次更新修復了來電場景,亮屏延遲的問題,並優化了部分界面顯示效果,同時還優化了部分場景的系統穩定性等。
不過。目前大多數鴻蒙老機型使用的版本都是168,應該還沒有全面更新到最新版本,這點只能說慢慢來。
因為華為旗下的機型數量非常多,需要一點點適配,才能夠給消費者帶來出色的體驗,但不管怎麼說,如今的鴻蒙系統還處於早期版本,每一次更新都相當於完善。

另外,華為除了給老機型適配鴻蒙系統外,對HarmonyOS 3.0也沒有怠慢,近期的市場中已經公佈了HarmonyOS 3.0的消息,HarmonyOS 3.0准備來了。

講咩都冇用,香港都未用得

期待期待,希望加油趕超iOS系統,也希望定價唔好太高

引用:
原帖由 沙田邊緣 於 2022-1-14 16:04 發表
講咩都冇用,香港都未用得
有啦 nova9可升
但吹得太大,用落咪又係差唔多

乜香港有人用紅蒙?

用繄好正

講鬼咩,
大把舊款次級款機未升過,
得啲頂級高級機用到,
實快實順架

成日講嚟把鬼咩,港行都冇

老老實實,鴻蒙係我用過三個系統中最流暢,加上部機造工正,華為機真心好用,只可惜被打壓暫時冇5G用,下部機好大機被迫轉會

一早升左,超好用

引用:
原帖由 holy5253 於 2022-1-14 08:19 PM 發表
老老實實,鴻蒙係我用過三個系統中最流暢,加上部機造工正,華為機真心好用,只可惜被打壓暫時冇5G用,下部機好大機被迫轉會
華為之前大大聲話有plan b, 原來就係出返4G機

引用:
原帖由 所羅門的惡夢 於 2022-1-14 06:43 PM 發表
講鬼咩,
大把舊款次級款機未升過,
得啲頂級高級機用到,
實快實順架
我部2018款honor note 10 (當時 RMB 2699買, 有GMS) 算唔算舊款次級款機?
upgrade 左去HMS 2.0 後快到好似新機一樣, GMS, whatsapp, HSBC Payme, Google pay照用

幾時輪到香港版?

引用:
原帖由 迷人花 於 2022-1-14 11:09 AM 發表
最近這段時間,華為鴻蒙都沒有大消息,但鴻蒙系統在繼續更新,力求給用戶帶來更好的流暢體驗。
根據官網數據顯示,自6月2日開啟升級以來,升級用戶突破1.2億,平均每天超100萬用戶升級鴻蒙系統,成為全球增長速度最快的移動操作系統。
https://inews.gtimg.com/newsapp_bt/0/14418183490/641
回歸系統本身,從用戶的角度來直視鴻蒙系統的話,鴻蒙系統的UI ...
華為傻仔,國際版冇鴻蒙你國內點勁有L用?谷歌已經尊登棄用apk 打擊你,及早在國際版推出鴻蒙先會有國際開發者鴻蒙原生apps 。時間一長當國際上華為用家轉哂新手機(我相信會被迫棄用華為)就冇人有動力去開發鴻蒙apps 。唔好以為單靠內地可以發展出生態圈,內地好多apps 係抄自外國,唔係睇低你(14億: 55億就係少數)

引用:
原帖由 朋友號02 於 2022-1-15 12:51 PM 發表

我部2018款honor note 10 (當時 RMB 2699買, 有GMS) 算唔算舊款次級款機?
upgrade 左去HMS 2.0 後快到好似新機一樣, GMS, whatsapp, HSBC Payme, Google pay照用
港版乜機都冇份,
講鬼咩

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]