• 瀏覽: 11,100
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
+5

想問下各位圖中圈住代表什麼,點樣可以整走佢??

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-16 20:45 發表

VOTLE...
第一次聽到人唔要VOLTE....要整走
可以關閉VOLTE的, 但完全沒必要

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-6-17 02:40 發表

VOTLE...
第一次聽到人唔要VOLTE....要整走
可以關閉VOLTE的, 但完全沒必要
請問師兄呢個係咩嚟??琴日無啦啦彈出嚟,唔知係邊度關閉

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-17 07:34 發表

Volte=高清通話
唔需要關閉的
差不多10年前, 已有呢個技術
唔知乜來就自己GOOGLE下

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-6-17 08:32 發表

Volte=高清通話
唔需要關閉的
差不多10年前, 已有呢個技術
唔知乜來就自己GOOGLE下
唔該師兄解答thx

好東西來的

引用:
原帖由 任撻華 於 2022-6-17 13:34 發表
好東西來的
多謝各位師兄答覆

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-17 07:34 發表

樓主喺手機配置裡面,尋找 VoLTE 就可以找到 開啟/關閉 依個選項

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-6-19 20:24 發表

樓主喺手機配置裡面,尋找 VoLTE 就可以找到 開啟/關閉 依個選項
師兄,揾過手機配置冇開關,舊手機反而有,不過我冇用過,新手機無啦啦有一日彈出嚟

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-16 20:45 發表

新手機支持2G/3G/4G/5G, 4G 也叫 LTE。沒有開啟 VoLTE (Voice over LTE) 時,我地打電話普通語音時,手機自動降至 3G 網絡。
2G/3G 是 Circuit Switching network
4G/5G 是 Packet Switching network
VoLTE 把語音數字化打包,經過4G/5G 網絡送出接收。
3G 語音沒有數字化,是傳統語音傳送方法。
4G/5G 網絡快,所以 VoLTE 速度也快,延遲少,數字化傳輸不會因為距離遠而失真,音質清晰。
建議樓主使用 VoLTE

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-19 21:15 發表

師兄,揾過手機配置冇開關,舊手機反而有,不過我冇用過,新手機無啦啦有一日彈出嚟
新手機軟件更新後,沒有 VoLTE 選項,系統永遠打開 VoLTE

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-19 21:15 發表

咁應該喺軟件更新後,VoLTE 永遠 ON。
我的三星都喺咁,舊手機有得揀用唔用 VoLTE

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-6-19 22:25 發表

咁應該喺軟件更新後,VoLTE 永遠 ON。
我的三星都喺咁,舊手機有得揀用唔用 VoLTE
原來係咁,現在明白哂多謝師兄詳細解釋

引用:
原帖由 dooropener 於 19/6/2022 20:24 發表

我vivo x50e, 配 Hello card
冇得選關上VOLTE

引用:
原帖由 ft907 於 2022-6-21 13:57 發表

我vivo x50e, 配 Hello card
冇得選關上VOLTE
我衫升都喺咁,以前有得揀 ,依家冇 😰😰😰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]