• 瀏覽: 10,332
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-8 11:36 發表
@ft907 @vky11009
4G手機唔用數據,VoLTE 用乜嘢傳送 packetized voice? 唔通用 2G3G?
平時上網,在沒有Wi-Fi 時,Whatsapp, 打機都喺用數據?
你自己試一下就知道了

關左「流動數據」(左上角無左4G)
然後打出電話,手機是這樣顯示

附件

IMG-20220908-WA0044.jpg(31.14 KB)

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-8 11:36 發表
4G手機唔用數據,VoLTE 用乜嘢傳送 packetized voice? 唔通用 2G3G?
平時上網,在沒有Wi-Fi 時,Whatsapp, 打機都喺用數據?
手機設定中頁面

引用:
原帖由 38014804 於 8/9/2022 11:36 發表
copied from H K E P C ,  嗰邊啲師兄答你:

(呢度唔俾貼h k e p c 嗰邊啲link   你自己嗰邊搵  " VoLTE疑問:通話同data要同一張卡先至用到volte")

"LTE提供嘅係IP network,而IP network唔等於internet

買咗data plan,部手機可以經呢個IP network連接internet上網

開通VoLTE,部手機可以經呢個IP network接通另一部VoLTE嘅手機,或者經呢個IP network去PSTN gateway接通傳統電話網絡,但呢個係mobile operator嘅內部網絡唔洗經internet

所以只要有LTE,Data plan同VoLTE都可以各自獨立存在

雙待單通機同時只能喺其中一張咭著到IP network,SIM1 VoLTE通話時用緊SIM 1嘅IP network咁SIM2自然冇咗IP network

真係咁難明?"

引用:
原帖由 vky11009 於 8/9/2022 11:45 發表

你自己試一下就知道了

一早叫咗佢關咗數據   嚟試下打出電話    咪一樣用到v o l t e!

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-8 11:45 發表

你自己試一下就知道了

知道你地講法。
4G 喺LTE cellular network, 所有流量 (voice + non-voice) 都喺經過 LTE cellular network 發送。 IP 喺 OSI model 第3層, 第1第2層 喺 LTE, voice 喺 application layer, 第7層。
手機關閉 data (non-voice)不等於關閉 voice 使用 LTE, csl 計我 VoLTE 電話通話費是以分鐘計,並非多少 MBytes

引用:
原帖由 ft907 於 2022-9-8 15:16 發表

copied from H K E P C ,  嗰邊啲師兄答你:

(呢度唔俾貼h k e p c 嗰邊啲link   你自己嗰邊搵  " VoLTE疑問:通話同data要同一張卡先至用到volte")

"LTE提供嘅係IP network,而IP network唔等於internet

買咗data plan,部手機可以經呢個IP network連接intern ...
咁樣應該叫 VoIP  network 唔喺 VoLTE

2G3G4G5G 是電話網絡,不是 internet; 手機app 決定用電話網絡或 internet. Whatsapp, Skype, Duo, SIP 行 internet, 普通電話行4GLTE或3G電話網絡. 沒有WiFi時,手機連接發射塔是LTE或5G, Whatsapp 打電話是先經LTE或5G電話網絡再出 gateway 去 internet

引用:
原帖由 ft907 於 2022-9-8 09:06 發表

原來APN裏面啲資料唔齊   都會影響㗎咩?  咁我要check check先
THX

P.S. 剛剛check過APN 內資料完全一樣     但係TCL 10L 機    都係用唔到VoWiFi, (冇)呢個option畀我揀
咁你嘅情況同我唔同

引用:
原帖由 38014804 於 10/9/2022 16:50 發表

咁樣應該叫 VoIP  network 唔喺 VoLTE
下面有師兄答咗你啦    連接係用4G LTE嘅  所以唔係VoIP
建議你上網學習多啲先

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-6 08:45 發表

有冇 VoLTE 選項,跟手機型號 Android 版本有關。
同一部三星手機,Android有10,11 可以開關 VoLTE, Android 12 就冇得揀,三星 set 死永遠 ON。
小米行 Lineageos 19.1 (=Android 12) 有得揀
VoLTE 選項是在那裡入面,之前見過,更新後現在找不到,現在通話時跌了落3G

引用:
原帖由 大河 於 2022-9-19 14:58 發表

VoLTE 選項是在那裡入面,之前見過,更新後現在找不到,現在通話時跌了落3G
我是三星手機,升級到 Android 12 後就沒有 VoLTE 開/關 選項。我依稀記得 VoLTE 設定喺在 Settings  > Connections > Mobile Networks 裡面

引用:
原帖由 大河 於 2022-9-19 14:58 發表

我另一部手機有 VoLTE 選項在 Settings > Network & internet > SIMs 裡面, 你可以參考一下

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-19 17:32 發表

我是三星手機,升級到 Android 12 後就沒有 VoLTE 開/關 選項。我依稀記得 VoLTE 設定喺在 Settings  > Connections > Mobile Networks 裡面
升了之後找不到了

引用:
原帖由 大河 於 2022-9-20 14:06 發表

升了之後找不到了
三星手機升級 Android 12 後無得揀,VoLTE 是打開狀態。問番4G/5G營運商技術支援,點解 VoLTE 唔工作跌番落去 3G

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]