• 瀏覽: 11,079
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 dooropener 於 19/6/2022 20:24 發表

樓主喺手機配置裡面,尋找 VoLTE 就可以找到 開啟/關閉 依個選項
我vivo x50e, 配 Hello card
冇得選關上VOLTE

引用:
原帖由 dooropener 於 21/6/2022 15:25 發表

我衫升都喺咁,以前有得揀 ,依家冇 😰😰😰
但好奇怪喎   我雙卡機     hello冇得揀     鴨卡有得揀

Vowifi, 都係好奇怪 我用hello卡

張卡插入vivo X 50e, 出到可以使用wifi calling 嗰一欄

但張卡插入TCL 10L 嘅時候就   冇咗呢一欄, 即係用唔到wifi calling

但如果上台中移動嘅卡   插入TCL 10L 嘅時候就  佢又出到wi-fi calling嗰一欄喎

引用:
原帖由 38014804 於 7/9/2022 22:53 發表

我見過依個問題
師兄比對一下 hello 卡喺兩部手機 SIM 卡裡面的 Access Point Names,好大可能喺 server 參數冇咗。我更新後 VoWiFi 就用到
原來APN裏面啲資料唔齊   都會影響㗎咩?  咁我要check check先
THX

P.S. 剛剛check過APN 內資料完全一樣     但係TCL 10L 機    都係用唔到VoWiFi, (冇)呢個option畀我揀

引用:
原帖由 大河 於 7/9/2022 15:36 發表

VoLTE 把語音經過4G網絡送出,那需要用數據嗎
不用數據的
VOLTE 是使用4G 網絡做語音傳輸    同使用數據絕無關係

引用:
原帖由 vky11009 於 7/9/2022 22:22 發表

VOLTE呢個功能, 根本無必要比人選擇"開關"

點解要"關閉"??
係囉   其實我都唔係好明點解   明明可以用v o l t e 點解要關咗佢呢?
有冇師兄知道背後原因?
我而家部vivo雙卡機用HK mobile同埋hello卡,   係冇關上 volte 呢個option

引用:
原帖由 38014804 於 7/9/2022 22:56 發表

我問過 csl 技術支援,佢地話計4G/5G數據,唔計電話使用時間。第d台,我唔清楚喺咪咁
邊個同你講要data㗎?  佢根本唔識!
你試下將關上數據    一樣可以用到VOLTE

引用:
原帖由 vky11009 於 8/9/2022 09:23 發表

Volte唔關數據事
其實volte香港普及應該都有6-7年(好似是2016左右)
點解咁多人仲一知半解
其實所謂VOLTE 只係通過4G網絡通電話咋嘛
同以前用2G/3G 網絡通電話係冇冇乜分別 (當然技術上係有分別喇,   但係對於一般使用者係冇分別囉    只係透過唔同網絡技術通電話咁解咋嘛)

引用:
原帖由 38014804 於 8/9/2022 11:36 發表
@ft907 @vky11009
4G手機唔用數據,VoLTE 用乜嘢傳送 packetized voice? 唔通用 2G3G?
平時上網,在沒有Wi-Fi 時,Whatsapp, 打機都喺用數據?
copied from H K E P C ,  嗰邊啲師兄答你:

(呢度唔俾貼h k e p c 嗰邊啲link   你自己嗰邊搵  " VoLTE疑問:通話同data要同一張卡先至用到volte")

"LTE提供嘅係IP network,而IP network唔等於internet

買咗data plan,部手機可以經呢個IP network連接internet上網

開通VoLTE,部手機可以經呢個IP network接通另一部VoLTE嘅手機,或者經呢個IP network去PSTN gateway接通傳統電話網絡,但呢個係mobile operator嘅內部網絡唔洗經internet

所以只要有LTE,Data plan同VoLTE都可以各自獨立存在

雙待單通機同時只能喺其中一張咭著到IP network,SIM1 VoLTE通話時用緊SIM 1嘅IP network咁SIM2自然冇咗IP network

真係咁難明?"

引用:
原帖由 vky11009 於 8/9/2022 11:45 發表

你自己試一下就知道了

關左「流動數據」(左上角無左4G)
然後打出電話,手機是這樣顯示
一早叫咗佢關咗數據   嚟試下打出電話    咪一樣用到v o l t e!

引用:
原帖由 38014804 於 10/9/2022 16:50 發表

咁樣應該叫 VoIP  network 唔喺 VoLTE
下面有師兄答咗你啦    連接係用4G LTE嘅  所以唔係VoIP
建議你上網學習多啲先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]