• 瀏覽: 11,081
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-16 20:45 發表

想問下各位圖中圈住代表什麼,點樣可以整走佢??
VOTLE...
第一次聽到人唔要VOLTE....要整走
可以關閉VOLTE的, 但完全沒必要

引用:
原帖由 steve0110 於 2022-6-17 07:34 發表

請問師兄呢個係咩嚟??琴日無啦啦彈出嚟,唔知係邊度關閉
Volte=高清通話
唔需要關閉的
差不多10年前, 已有呢個技術
唔知乜來就自己GOOGLE下

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-6 08:45 發表

有冇 VoLTE 選項,跟手機型號 Android 版本有關。
同一部三星手機,Android有10,11 可以開關 VoLTE, Android 12 就冇得揀,三星 set 死永遠 ON。
小米行 Lineageos 19.1 (=Android 12) 有得揀
VOLTE呢個功能, 根本無必要比人選擇"開關"

點解要"關閉"??

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-7 22:56 發表

我問過 csl 技術支援,佢地話計4G/5G數據,唔計電話使用時間。第d台,我唔清楚喺咪咁
Volte唔關數據事
其實volte香港普及應該都有6-7年(好似是2016左右)
點解咁多人仲一知半解

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-8 11:36 發表
@ft907 @vky11009
4G手機唔用數據,VoLTE 用乜嘢傳送 packetized voice? 唔通用 2G3G?
平時上網,在沒有Wi-Fi 時,Whatsapp, 打機都喺用數據?
你自己試一下就知道了

關左「流動數據」(左上角無左4G)
然後打出電話,手機是這樣顯示

附件

IMG-20220908-WA0044.jpg(31.14 KB)

引用:
原帖由 38014804 於 2022-9-8 11:36 發表
@ft907 @vky11009
4G手機唔用數據,VoLTE 用乜嘢傳送 packetized voice? 唔通用 2G3G?
平時上網,在沒有Wi-Fi 時,Whatsapp, 打機都喺用數據?
手機設定中頁面

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]