• 瀏覽: 8,114
  • 回覆: 40
  • 追帖: 2
5G家居寬頻,住天水圍,請問用smartone定中移動好?

#5g
smartone一定唔會考慮,你諗下3hk 5G BB好過,最近88數/月包router

引用:
原帖由 kkw64 於 2022-6-18 21:51 發表
smartone一定唔會考慮,你諗下3hk 5G BB好過,最近88數/月包router
我想得用5G寬頻,就係吾想師父入屋拉線及吾想搬傢私

尤其大西北,肯定中移動好過數碼通,好過好多好多。數碼通暫時未有投資700M, 響天水圍應該比其餘兩台:C記及3HK都差。

引用:
原帖由 fat-up-phone 於 2022-6-18 22:50 發表

我想得用5G寬頻,就係吾想師父入屋拉線及吾想搬傢私
5G係唔駛好似傳統寬頻咁拉線ga wor,
你識小小setting,自己攪就ok,88蚊個月

引用:
原帖由 fat-up-phone 於 2022-6-18 13:18 發表
中移動的穩定性和速度應該比smt好的,但中移動200gb後是限速10mbps的,cp值可說是很低。(除非你用量真的很小) Smt 200gb後是fup限速, 一般情況200gb 後都會比中移動10mbps限速快的, 但近來smt網絡越來越不穩定&多人用的關係速度越來越慢是一個隱憂。因樓主只問smt &cmhk就不推薦其他台了, 免的人說我是打手。

引用:
原帖由 天上天下大西瓜 於 2022-6-19 10:53 發表

中移動的穩定性和速度應該比smt好的,但中移動200gb後是限速10mbps的,cp值可說是很低。(除非你用量真的很小) Smt 200gb後是fup限速, 一般情況200gb 後都會比中移動10mbps限速快的, 但近來smt網絡越來越不穩定&多人用的關係速度越來越慢是一個隱憂。因樓主只問smt &cmhk就不推薦其他台了, 免的人說我是打手。
sorry,咁其他台又如何,我youtube每日一粒鐘,mytv box一粒鐘左右,200GB夠用嗎

引用:
原帖由 fat-up-phone 於 2022-6-19 12:36 發表

sorry,咁其他台又如何,我youtube每日一粒鐘,mytv box一粒鐘左右,200GB夠用嗎
足夠啦,用完10mb都夠你睇!

引用:
原帖由 lankusa 於 2022-6-19 13:50 發表

足夠啦,用完10mb都夠你睇!
夠用就ok

引用:
原帖由 fat-up-phone 於 2022-6-19 12:36 發表

如果真係睇禁少時間係用唔到200gb /month。以我情況,我爸一日起碼睇/開住 youtube 6~8 hour, 加埋平時其他人上網流量,一個月180gb 上下吧。但如果計埋下載遊戲/劇集/動畫的話一定唔夠,現在1隻3A game都要80gb+ 容量,自己估算啦。

引用:
原帖由 天上天下大西瓜 於 2022-6-19 14:18 發表

如果真係睇禁少時間係用唔到200gb /month。以我情況,我爸一日起碼睇/開住 youtube 6~8 hour, 加埋平時其他人上網流量,一個月180gb 上下吧。但如果計埋下載遊戲/劇集/動畫的話一定唔夠,現在1隻3A game都要80gb+ 容量,自己估算啦。
我少打game,打都係手機的game,主要都係個零鐘mytv box及YouTube,上下網, Facebook

引用:
原帖由 天上天下大西瓜 於 2022-6-19 14:18 發表

係吾知mytv box用得多吾多

引用:

1) CMHK : 24個月/$128,
200GB全速後限速10 mbps無限,
自備5g router /優惠買

2) SMT : 24個月/$148,
200GB全速後FUP無限,
自備5g router/ +$65租/優惠買/月供
(之前好似見有sales 有免租機費
$148嘅plan )

3) 3HK : 24個月/$148 + $18行政費,
全速無限, 自備5g router/ +$50租/
優惠買/月供

3HK限定公屋/居屋: 24個月/$88+$18行政費,200GB全速後FUP無限,連5g router

3HK digilive (百佳店中店申請) 無限定地方: 30個月/$88+$18行政費, 200GB全速後FUP無限,連5g router
(個router推廣同sales係話唔使還但我睇合約係寫免租用費的)

4) HKBN : $148 +$18行政費/24個月,
全速無限, 自備router/優惠買

有錯可指正,現在個個台都有7 天試用, 自己試左睇吓速度得唔得再決定, 唔好聽網上講邊個台好, 因為唔同地方唔同台係有不同表現的
(利申: 現在用緊3HK digilive 個plan)

引用:
原帖由 fat-up-phone 於 2022-6-18 13:18 發表
你屋企拉唔拉度寬頻先?

如果可以...唔建議用5G....除非你屋企得8M

引用:
原帖由 plesk002 於 2022-6-20 09:51 發表

你屋企拉唔拉度寬頻先?

如果可以...唔建議用5G....除非你屋企得8M
我吾想拉線,現用緊8M

主題標籤 #5g
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]