• 瀏覽: 12,484
  • 回覆: 55
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 白茶清歡 於 6/8/2022 21:53 發表

😂😂之前的備用機,榮耀20 ,鴻蒙係統的。找通話錄音很簡單的,你去文件管理,輸入你打的電話號碼,就可以找到錄音文件了。大陸的大部分手機都支持通話錄音,小米,vivo之類的。
其實大家係咪要搞清楚先?
用第三方apps做唔到 錄音,  因為google (Android)限制咗.
你用鴻蒙系統冇限制   就裝乜錄音apps都得啦

引用:
原帖由 chusi 於 6/8/2022 22:29 發表

不明白,想知大陸行機裝香港Apps得唔得?
我諗你搞清楚先好買如果買咗整唔到就盞嘥錢
.

你要明白   用第三方 錄音apps , 用在android 系統上面   係google限制左唔畀你錄音
所以就算你買大陸水貨機   若係行android 系統   都有機會喺裝咗都用唔到.

所以為咗穩陣   一係就買,  買返嚟就有內置錄音嗰啲機    或者用鴻蒙系統的機 例如華為

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 7/8/2022 20:48 發表

大陸手機除了用華為鴻蒙系統之外 ,其他基本上都是使用 Android 系統,當然可以安裝來自香港的 App,就算某些大陸手機沒有 GMS,不存在 Google Play Store,一樣可以通過 Apk 檔案進行安裝。普通香港用戶如果找不到 Google Play Store,應該會感到非常困惑,所以我並不建議大家購買國行,而支持大家購買港行。
冇錯    除非你好熟識得玩機    否則你買國行   好多時就算裝咗GMS  都有好多少問題出現
友台嗰邊就成日講啦, 用國行裝GMS,    收whatsapp會delay 等等........好多小問題.

所以建議你唔好諗住買國行機  都係買返香港行貨有錄音嗰啲算啦   
或者甚至乎買香港行貨嘅鴻蒙系統機 例如華為

nothing phone

引用:
原帖由 ft907 於 2022-8-8 08:54 發表

冇錯    除非你好熟識得玩機    否則你買國行   好多時就算裝咗GMS  都有好多少問題出現
友台嗰邊就成日講啦, 用國行裝GMS,    收whatsapp會delay 等等........好多小問題.

所以建議你唔好諗住買國行機  都係買返香港行貨有錄音嗰啲算啦   
是否華為鴻蒙系統可download通話錄音app無問題?

引用:
原帖由 chusi 於 8/8/2022 13:37 發表

是否華為鴻蒙系統可download通話錄音app無問題?
冇人會答你 係咪一定得   呢個世界乜都有可能,    不過根據系統政策,  鴻蒙系統冇話有限制唔畀錄音 .
但android系統就講到明   因為私隱問題,   就算裝咗都係錄唔到.

所以睇返各位網友意見   都係用翻網友  買返嚟有原廠錄音功能   肯定錄到音嗰啲機款就穩陣

引用:
原帖由 ft907 於 8-8-2022 08:54 發表

買手機主要是看你在那裡生活,在當地買當地的行貨最有保障,不但可以得到合適的技術支援,還可以減少不必要的問題發生。

引用:
原帖由 ft907 於 2022-8-8 08:43 AM 發表

我部vivo X 50e,  係冇提示嘅   對方亦唔知我會錄音
總之凡係打入打出  都會自動錄音
可能新機係咁,又或者偉信職員講錯

國行版手機邊度可以裝google play store?大約收費?

引用:
原帖由 ft907 於 2022-8-5 16:09 發表

唔一定嘅, 我喺vivo 香港官網   買部vivo X 50e   一樣可以錄音  是原裝行貨
X50e係上年頭機種,x70系列已經冇咗啦

Redmi Note 10 pro...hk version, 要自己撳掣,跟住會有語音提示對方話會進行錄音

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]