• 瀏覽: 84,851
  • 回覆: 234
引用:
原帖由 hellslemon 於 2022-9-9 08:17 發表

問題一問, 點解甘多人介意用lightning cable, 想要用USB type C? 都係叉電綫一條, 有乜分別?

ps. 用緊三叔機, 有d想試吓用 iphone.
咁多年要轉你早轉啦,9吹定引人呀

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2022-9-9 19:31 發表

微信可否2個?
其實可唔可以同一時間用2個係睇返apps嘅研發商,同os無關係呀喎

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-9-9 19:42 發表

你放心, 大把蘋果信徒, 尤其是大陸人最愛蘋果

市調機構Counterpoint Research公布,蘋果手機在2021年第4季再次登上中國大陸市場最大智慧手機品牌,且市占率創下有史以來最高,高達23%,這是蘋果自2015年以來,時隔七年再度奪冠。 至於大陸本土品牌VIVO和OPPO排在二、三名,分別占19%和17%;榮耀及小米則位居四、五名。
的確係,而家咁既經濟情況,隨左大陸佬外,仲有邊個會有錢換新iphone。

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2022-9-9 19:28 發表

SJ 走左後,重可以有「祈望」嗎?
Apple 只係電腦公司;全盛時期的華為,可能比佢更加有創新力…..
美國政府已經幫蘋果爭取左幾年時間了,如果唔係而家華為手機連架車都可以駕駛了。不過爭取左呢幾年蘋果都仲係無咩長進。

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-9-9 19:52 發表

的確係,而家咁既經濟情況,隨左大陸佬外,仲有邊個會有錢換新iphone。
除了大陸人有大把錢換新IPHONE外, 仲有葉劉班權貴也是蘋果忠粉.
只係班窮港燦才斤斤計較什麼TYPE-C, 指紋鎖等... 無錢就唔好買, 反正大陸人多多都買得起.

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-9-9 19:59 發表

除了大陸人有大把錢換新IPHONE外, 仲有葉劉班權貴也是蘋果忠粉.
只係班窮港燦才斤斤計較什麼TYPE-C, 指紋鎖等... 無錢就唔好買, 反正大陸人多多都買得起.
不過iphone14全世界都加價,唯獨大陸版無加。iphone都驚班大陸佬會轉會。

引用:
原帖由 vampire912 於 2022-9-9 19:09 發表

咁高科技嘅嘢,ip 無㗎,佢有嘅只有莫名嘅自信。
呢個係apps嘅研究商肯唔肯做有關,iphone可以同一時間同一個電話號碼用兩個唔同版嘅whatsapp,一個係普通WhatsApp另一個係whatsapp business

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-9-9 20:01 發表

不過iphone14全世界都加價,唯獨大陸版無加。iphone都驚班大陸佬會轉會。
你看低大陸人既財力, IPHONE在中國售價一向比美國,日本及加拿大都貴.

iPhone 14 128GB 各地區售價以iPhone 14 128GB為例,香港價格為6,899港元,較上年iPhone 13 128GB發售時高出100港元,為全球第5低價的發售地區。
參考各地區Apple官網,根據9月8日的匯率,其他國家價格換算為港元之後,在美國入手需要799美金(約6,272港元)依舊為全球最平的地區,其次是日本售119,800日元(約6,513港元)、加拿大售1,099加幣(約6,551港元)及中國售5,999人民幣(約6760港元),而土耳其則以30,999里拉(約13,347港元)的價格摘得全球最貴。
原文網址: iPhone14全球發售價比較 平貴地區相差逾$7,000 價格差逾兩倍! | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/812665?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-9-9 20:09 發表

你看低大陸人既財力, IPHONE在中國售價一向比美國,日本及加拿大都貴.

iPhone 14 128GB 各地區售價以iPhone 14 128GB為例,香港價格為6,899港元,較上年iPhone 13 128GB發售時高出100港元,為全球第5低價的發售地區。
參考各地區Apple官網,根據9月8日的匯率,其他國家價格換算為港元之後,在美國入手需要799美金 ...
香港都叫加左$100,大陸版今年無加,賣得仲平過香港了,如果雙11賣得仲平。以前香港仲可以炒機,而家唔通大陸帶機返香港咩。

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-9-9 20:13 發表

香港都叫加左$100,大陸版今年無加,賣得仲平過香港了,如果雙11賣得仲平。以前香港仲可以炒機,而家唔通大陸帶機返香港咩。
一百蚊差價就值得把大陸IPHONE拿來香港賣? 運費及保養點計?

大陸版今年唔加價, 仍然都貴過美國/日本/加拿大, 證明大陸人大把錢
雖然克強哥話大陸有6億人月入只有一千人民幣, 但大陸人對國家充滿信心, 願意先洗未來錢支持國家內循環!

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-9-9 20:17 發表

一百蚊差價就值得把大陸IPHONE拿來香港賣? 運費及保養點計?

大陸版今年唔加價, 仍然都貴過美國/日本/加拿大, 證明大陸人大把錢
雖然克強哥話大陸有6億人月入只有一千人民幣, 但大陸人對國家充滿信心, 願意先洗未來錢支持國家內循環!
其實大陸個個都等雙11先買iphone,咪谷到上年Q4最好賣囉。以上年iphone13黎計,部部平600人仔,其實係賣得平過美國。

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-9-9 20:25 發表

其實大陸個個都等雙11先買iphone,咪谷到上年Q4最好賣囉。以上年iphone13黎計,部部平600人仔,其實係賣得平過美國。
咁美國BLACK FRIDAY都一樣有減價, 而且美國上台送IPHONE都好常見, 在美國買IPHONE基本零成本, 只需交月費.
不過美國人均收入係中國人均收入既幾倍, 所以再次證明中國人對國家充滿信心, 願意消費.

引用:
原帖由 紅色薰衣草 於 2022-9-9 07:25 發表
沒有指紋
沒有 type C

個人沒有興趣換了
唉!六柒成價係買~自我感覺良好!當睇醫生😁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]