• 瀏覽: 5,585
  • 回覆: 25
+39
引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-19 00:54 發表

35mm已經係廣角了
45mm至55mm係標準鏡頭,接近人眼的視角
呢個數值係以135菲林或者FF計算。

如果係120菲林格式,80mm才是標準鏡頭

如果你以APSC格式,35mm就等於FF格式的50mm

因為135或FF係大路機,所以一般以佢為計算基準。影景,20, 24, 28, 35, 50.... 甚至200都可以,視乎你想表達乜嘢
影人像,可以用35, 50, 大路嘅係 85至1 ...
大哥,手機呀。。。完

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-19 01:00 發表

大哥,手機呀。。。完
手機都係以135嘅標準去表達,就算你買部DC仔,都會話你知等效135係幾多mm,因為半世紀嘅嘢已經根深蒂固!

都係個句,35mm不接近人眼視角……不過影出嚟會比50mm討好

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-19 00:37 發表

呢幾日比較忙,過幾日做個簡單報告
好,等你開箱

有冇開箱睇下?

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-15 20:10 發表
七月中發佈,七月尾上市
驍龍8+1,配LPDDR5和USF3.1最強三件套。5000大電。80w快充。

99購物節折扣入手,12+256,送原廠包邊殼。
3550人仔入手連集運都唔使4K港紙,個人覺得CP值可以!!

幻青色,玻璃底帶星閃磨沙效果,無手指印幾靚仔。。。
...
5G 收得好唔好?5G網速測試最快有幾多?(例如係地鐡附近)

露脾罅好似得1年系統更新炸喎

UI:用上自家MYOS,大陸就講係一個縫合怪,各大廠的UI特色都帶上,個人覺得頗好,易上手,不過好多功能要自已下載相關APP,唔似華為基本嘢全部跟機有晒。。。好似運動健康,視頻剪接,微信等等就要自已下載。。。好聽就自主,唔好聽叫百無。預裝APP幾乎係無廣告,除咗瀏覽器之外,呢個值得一讚!!

攝力:努比亞Z系列係世界第一台可以直拍星軌手機,直出多重曝光,車軌,自動去除路人等等。當年我都係為咗嚐鮮而入手,多玩法的趣味項目,鍾意自拍同隨手拍既人會玩得好開心。今次主打35mm焦距出相,比現時市面所有23,24mm焦距相機,多一種[人文]攝影感覺,相片討喜。(局限手機屏幕能力,相片用2K屏電腦或平板睇係有驚喜!)
單色出彩🔽🔽

微距比較

人文比較🔽🔽

🔼🔼4:3一般模式🔼🔼
🔽🔽人文模式🔽🔽

黑白(濾鏡)

現時(暫時?)一眾驍龍8+1手機之中唯一有潛望光學5倍變焦(無咩時間搵資料,應該是5倍光學,9倍係混合變焦)),2CM微距拍攝/攝錄。iOS防抖,最大4K, 120fps攝錄。。。數字上真係好強!!
1X🔽🔽

1.4X🔽🔽

長焦🔽🔽

可以睇呢個視頻參考一下,專注攝力對比評測
6.94 lpq:/ 35mm人文鏡頭的魅力,努比亞Z40S Pro # 攝影 # 相機 # 人文 # 拍攝 # 鏡頭 # Nubia # 評測 https://v.douyin.com/6XSr5R3/

續航:5000大電+80W快充,短視頻,聽歌,微信,WhatsApp(工作),電話,電郵(工作),香討,睇少量excel,word文件,王者有時間打兩,三局(唔係日日都玩)。。。九點出門口,七點左右歸家,基本都有35%左右剩,放假果日家庭樂去玩影相拍片都有10幾%返歸,覺得唔係重度使用者,一日一充無咩問題。

80W快充好似有D水份,話就0至100只需45分鍾左右,我就覺得要接近一個鐘,頭幾日裝機,過資料,DL返工作嘢之類,幾乎用到10以下先充,雖然無計時,係快不過整體感覺未係宣傳上講咁快。。。

基本嘢就講到呢度先。。。近排真係忙,操機細節真係有時間再補上!!

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-9-23 18:26 發表

5G 收得好唔好?5G網速測試最快有幾多?(例如係地鐡附近)
表現唔錯㗎!!

屯門區

佐頓區

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-24 00:02 發表
露脾罅好似得1年系統更新炸喎
系統ok,無咩bug嘅話,更新真係咁重要??

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-24 00:23 發表

表現唔錯㗎!!

屯門區

佐頓區
唔該!5G表現真係幾好。

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-24 00:26 發表

系統ok,無咩bug嘅話,更新真係咁重要??
其他人唔知,對我好重要...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]