• 瀏覽: 8,074
  • 回覆: 28
+39
七月中發佈,七月尾上市
驍龍8+1,配LPDDR5和USF3.1最強三件套。5000大電。80w快充。

99購物節折扣入手,12+256,送原廠包邊殼。
3550人仔入手連集運都唔使4K港紙,個人覺得CP值可以!!

幻青色,玻璃底帶星閃磨沙效果,無手指印幾靚仔。。。

相機紅圈裝飾算係努比亞旗艦標記

機側有一個快捷實體鍵(相機,靜音,遊戲模式對應。三選一)

🔼🔼可視角度個人覺得唔錯,色差係有又唔係接受唔到🔽🔽

直屏超窄框邊。手感一流

android 12,雖然係國行,一樣可以直接安裝google play唔使煩👍

支持大量雙開,方便

隨手拍
努比亞攝力基本係唔差,今次主打35mm人文主攝,接近肉眼視角,效果幾舒服!

相機都幾多趣味玩法,剛到手慢慢試。。。

到手已經2個星期左右,叫做用咗2,3日去適應一下新UI同手機設定。。。
咁呢十日八日使用感覺如何可以分享一下!!

首先,近年用既手機都係華為P系同M系,所以對其他品牌手機真係唔太熟悉,對比上主要用華為系統對比!!

外觀:硬漢本色,平面直屏真係好好手感,無所謂割手感,亦無遇到網上說的掉漆,造工個人比較滿意!

音量鍵係左側的(?)右側上方有一個實體鍵可設定快速開指定模式(3選1):1人文攝影模式(默認)2遊戲模式。3靜音模式。呢個真係好用方便(個人使用靜音)

機背模組比較大路,自己就覺得不錯,可能對咗太耐華為偏圓的機背模組,新鮮感十足。另外星閃磨沙機背不留指摸,真心好睇,特別係公司有射燈位置下面!!

體重接近200G,可能直身平面設計,長時間拎住又唔係好覺個手會點攰。
屏幕:1080,旗艦嚟講算係最弱一項硬件,不過唔使4K港紙。。。又好似唔係咁難接受!超窄框邊(兩側0.95mm),144刷新率,可視角度理想,偏色唔嚴重的,少少偏黃,覺得設定用鮮艶模色算係解決咗!!

網絡:中興系出品,比4G時代極大進步,N年前用過努比亞Z5S,同Z7。。。只可以講OK(之後一直用華為由P8入坑),依家5G機雙卡無縫轉換,高清通話。。。手機通信功能,應有的都做得好好!

公司附近(屯門區)

屋企附近(佐頓)

請問裝唔裝到匯豐,八達通同中銀嘅apps呀

引用:
原帖由 Eddy_So 於 2022-9-15 23:56 發表
請問裝唔裝到匯豐,八達通同中銀嘅apps呀
有google play 直接安裝滙豐同八達通
自己都用滙豐,login,轉數快都無問題
八達通操作OK,NFC反應快

個人覺得買512g比較抵用,裝好多apps,內存消耗太大了。我都買512G內存的手機📱

Thx share 

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-15 20:10 發表
七月中發佈,七月尾上市
驍龍8+1,配LPDDR5和USF3.1最強三件套。5000大電。80w快充。

3550人仔入手連集運都唔使4K港紙,個人覺得CP值可以!!

...
可以報告新機點嗎?

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-15 20:10 發表
七月中發佈,七月尾上市

...
點樣直接裝 Google play?

引用:
隨手拍
努比亞攝力基本係唔差,今次主打35mm人文主攝,接近肉眼視角,效果幾舒服!
...
人眼視角係50mm

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-18 23:46 發表

人眼視角係50mm
知唔知[接近]呢兩個字點解呀??

依家市面[所有]手機主攝都係23,24mm焦距,你搵部更[接近人眼視角]既手機出嚟比較下囉!!

單反出既人文鏡頭35mm主打人象,50mm主打影景。。。

引用:
原帖由 夏天進擊的隊長 於 2022-9-18 17:23 發表

可以報告新機點嗎?
呢幾日比較忙,過幾日做個簡單報告

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-9-19 00:35 發表

知唔知[接近]呢兩個字點解呀??

依家市面[所有]手機主攝都係23,24mm焦距,你搵部更[接近人眼視角]既手機出嚟比較下囉!!

單反出既人文鏡頭35mm主打人象,50mm主打影景。。。
35mm已經係廣角了
45mm至55mm係標準鏡頭,接近人眼的視角
呢個數值係以135菲林或者FF計算。

如果係120菲林格式,80mm才是標準鏡頭

如果你以APSC格式,35mm就等於FF格式的50mm

因為135或FF係大路機,所以一般以佢為計算基準。影景,20, 24, 28, 35, 50.... 甚至200都可以,視乎你想表達乜嘢
影人像,可以用35, 50, 大路嘅係 85至135,當然200都得!又係睇你想個背景係點!

所謂接近人眼,係指佢個壓景,透視感……35一定唔係!其實少人用50,因為近似人眼……好悶!

引用:
原帖由 蘇聯總理柯西金 於 2022-9-18 23:15 發表

點樣直接裝 Google play?
本身手機已經有Google框架,開啟之後再自己去apkpure下載google play就直接login,Gmail,YouTube,Google map 全部正常操作!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]