• 瀏覽: 7,320
  • 回覆: 39
+5
https://www.facebook.com/1000831 ... wie4BCHXFbRh6xJSBl/
Smartone Iph14 坐地起價事件引發公關災難,網民、前線員工都歸咎新管理層班子,舊客戶/前線員工不滿引發「移民潮」…. 

事源大量客戶喺 #SmarTone 官方facebook投訴,收咗$500買咗個Red Pass,條款又冇講得好清楚要做個指定貴價月費,坐地起價!
拒絕出機又被殺訂,變相倒蝕$500,而網民及前線員工都認為係新班子安排失當。

大家又點睇呢?

資料來源:
SmarTone官方facebook
https://m.facebook.com/story.php ... l&id=5950283502

Smartone red pass iphone 14 苦主群
https://www.facebook.com/groups/802547134275143

補圖比大家了解一下件事

其實唔止職員, 苦主都好慘

https://m.facebook.com/groups/80 ... nk/802988087564381/

16-09-2022登記red pass smartone,預訂Iphone14Pro話要指定5G月費先可以買,又唔講明合約價錢,收左我500蚊訂,16-09-2022,去出機先話月費最平要500幾蚊,簽28個月,同一樣既服務收多差不多二百蚊一個月,堅取巧,打熱線又冇人聽,想點?
18-09-2022,9:25時,一名叫Dicky Lau既人士致電回覆我,表示本人與其數碼通公司雙方有誤會,話會退錢俾我,我重申冇誤會,我已回覆數碼通之不良銷售手法,顯示之月費與實際門市最低要求之月費有出入,及對上合約期內之回贈會取消,不會退回等問題亦沒有於網頁上反映,亦導致本人16-09-2022未能出Iphone手機,Dicky Lau完全不承認錯誤,不斷偷換概念,表示轉交投訴部跟進。總之若冇合理解決方法,我係會不斷投訴,任何政府或傳媒。目的係要阻止其他人被欺騙。
19-09-2022,18:18時,本人與數碼通霍先生(職員號碼:17242),報稱為數碼通客戶服務部關注組最大個位,冇人大過佢,除左佢冇人覆到我,與早前數碼通門市及另一職員Dicky Lau講野又唔同,表示舊客戶之回贈不會取消,即使用新會約仍會保持,但最大既霍先生解釋唔到(一)舊合約回贈內容及新合約同時回贈之收費,(二)舊合約十八個月後回贈完結之收費,新手機預繳費用兩者之別,只表示月費不變,我理解為與取消舊機回贈冇分別。最後表示該五個計劃只適用於新客戶而沒有於計劃內加上新/舊客戶之分,因為霍先生表示只適用於新客戶。最後,數碼通霍先生(自稱我最大)向本人表示投訴至通訊管理局都冇用,因為都係會Pass番俾佢跟。我會向通訊管理局投訴!另外最大嗰位霍先生代表數碼通表示不會再有人回覆我!我應該再搵其他部門幫手,得到我應有權益。

苦主輸 職員輸
數碼通貴plan賺曬, 高層通殺

引用:
原帖由 LoelChuNG 於 2022-9-21 11:37 發表
https://www.facebook.com/100083130978966/posts/pfbid02LdyDdU7PoYCN3EQUzCo6kJZMGMFsgKUq9UpKk7tZYx1WjXQwie4BCHXFbRh6xJSBl/
Smartone Iph14 坐地起價事件引發公關災難,網民、前線員工都歸咎新管理層班子,舊客戶/前線員工不滿引發「移民潮」…. 

事源大量客戶喺 ...
數馬桶以我所知, 今年係走左好多職員過底其他公司
原因係因為間公司好垃圾搞好多無謂政策令員工做到死
收1份糧但所有野都係門市做晒更係走啦!

引用:
原帖由 lamlamo 於 2022-9-21 13:05 發表
苦主輸 職員輸
數碼通貴plan賺曬, 高層通殺
呢間野已經冇公信力嫁啦, 而加咁樣睇下班打手都唔敢出黎講野

引用:
原帖由 lankusa 於 2022-9-21 15:39 發表

數馬桶以我所知, 今年係走左好多職員過底其他公司
原因係因為間公司好垃圾搞好多無謂政策令員工做到死
收1份糧但所有野都係門市做晒更係走啦!
高層都無理員工生死, 好似今次單野就推曬比員工話係佢地責任, 自己收到貴plan既錢又可以扮做到野交到功課加人工, 有事就搵員工揹
員工又點會有士氣

引用:
原帖由 LoelChuNG 於 2022-9-21 11:43 發表
補圖比大家了解一下件事

一間鋪幾個職員都係出同一問題, 就明顯唔係個別事件, 唔係上司既指示, 下面點會一齊跟

引用:
原帖由 9賤含媽B臭 於 2022-9-21 20:40 發表
已經退錢 請選擇數碼通
多謝數碼通又賺多$0.5, 一個客每個月比多$200, 兩年比多$4800, 之後比$0.5你上黎宣傳, 真係好值得!
呢D 苦主就算吧啦
時間過左就好快唔記得

引用:
原帖由 LoelChuNG 於 2022-9-21 11:47 發表
其實唔止職員, 苦主都好慘

https://m.facebook.com/groups/802547134275143/permalink/802988087564381/

16-09-2022登記red pass smartone,預訂Iphone14Pro話要指定5G月費先可以買,又唔講明合約價錢,收左我500蚊訂,16-09-2022,去出機先話月費最平要500幾蚊,簽2 ...
本應係全公司態度最好個位高層,數碼通客戶服務部關注組最大個位都咁既態度,可想而知數碼通客戶服務有幾差
都唔知間公司腐敗左幾耐攪到今時今日咁差
定係為左錢真係無所不用奇技,賺到錢就係贏家

一間垃圾公司,個名叫垃圾桶,無生意係有原因,又貴又屈客,全部iPhone 俾管理層用後門賣俾先達。

引用:
原帖由 9賤含媽B臭 於 2022-9-21 20:40 發表
已經退錢 請選擇數碼通
退錢只係其中一環
原本落訂睇既解釋, 點解去到又唔承認?
咁無奈用左新貴PLAN既客戶有無得還原價先?
客戶服務點解差過黑社會?
自稱高層既, 係咪同政府機構有不可告人既關係?
公司聲明點解只係話個別職員問題, 但明明係高層話事

引用:
原帖由 lamlamo 於 2022-9-21 16:39 發表

高層都無理員工生死, 好似今次單野就推曬比員工話係佢地責任, 自己收到貴plan既錢又可以扮做到野交到功課加人工, 有事就搵員工揹
員工又點會有士氣
佢地門市員工同隻狗冇分別, 乜都要做!
我之前識有個人話冇交D乜費乜費幾個月, 正常要有罰款, 但話插爆門市果班職員佢地就會就範.....咁都得真係失禮!

呢間公司轉左新老世之後真係不知所謂

引用:
已經退錢 請選擇數碼通
我笑唔笑好?

數馬桶岩岩先想昆人錢仲叫人選擇?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]