• 瀏覽: 27,349
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
電話應該稱得上係必須品,但非必要性更換電話就屬娛樂品,
其實不需要咁理性考慮應不應該換,比較功能有冇用,只要金錢許可換完之後開心就得,就好似去旅行、staycation、吃喝玩樂、購物⋯⋯ 好多都係非必要娛樂開支用金錢換取快樂。
區區一部電話只係佔你們日常年度娛樂開支的一小小部份而已。

首批當然買來炒(有錢果啲另計)

我冇錢果啲

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-9-21 23:30 發表

厚幾多同重幾多?
聚手好多

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2022-9-21 19:31 發表
256夠邊個用?
夠我用

講真我用IPHONE主要原因 耐用,我現在用緊IPHONE X, 今次換機主因係啲手遊開始行唔郁,如果唔玩手遊,真心係不用急換,我太太仲用緊IPHONE 7 PLUS, 都覺得不用換,因為佢只係捉下精靈用看片而己,所以好夠用,如果你只係一般用法(看下片,上下網),基本上一部IPHONE 可用6年以上

今日先有14攞

引用:
原帖由 @@@139 於 2022-9-21 14:19 發表
諗咗好幾日,今日終於都出手去 cancel 個 order, 留番啲錢去交稅比政府好過交比Apple.

原本訂購了iphone 14 pro max 256, 28/9 送貨。不過今日我決定取消呢個 order. 因為我用緊 iPhone 12 Pro Max 512GB, 兩部機的外形幾乎一模一樣,我不需要48M樣素相機(一個48M像素的file大約是50至60MB, 一般人冇必要用咁高 ...
我反而好奇點解你用開512gb會去訂256gb,發覺你根本唔需要512咁大?

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-9-21 23:30 發表

厚幾多同重幾多?
0.45mm
14g (比13pm 重6.2%,14pm重 240g)

引用:
原帖由 auceo 於 2022-9-22 09:43 發表

夠我用
我1TB都唔夠

引用:
原帖由 bug688 於 2022-9-22 07:03 發表
羨慕!我還在用iphone 8
我都想有部8+

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2022-9-22 10:01 發表

我1TB都唔夠
咁又點!

引用:
原帖由 @@@139 於 2022-9-21 14:19 發表
諗咗好幾日,今日終於都出手去 cancel 個 order, 留番啲錢去交稅比政府好過交比Apple.

原本訂購了iphone 14 pro max 256, 28/9 送貨。不過今日我決定取消呢個 order. 因為我用緊 iPhone 12 Pro Max 512GB, 兩部機的外形幾乎一模一樣,我不需要48M樣素相機(一個48M像素的file大約是50至60MB, 一般人冇必要用咁高 ...
用緊iP12 pro同 P30 pro, 嚟緊一兩年都唔會換。

正確

引用:

正路,我仲用緊接著 7 PLUS咋,除左因電老化換過兩次既電之外,
其他功能都正常,我同你一樣又唔會打好食電既GAME;
不過我唔同你一樣既係,我唔會寧願留番D錢去交稅,寧願去食仲好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]