• 瀏覽: 8,514
  • 回覆: 18
最近需要換手機, 
在抖結 8GB 和 16GB ram的取捨, 價錢差$800...

其實8GB 同16GM 使用上分別大唔大?!
現時手機主流係唔係8GB?!

Thanks

如果差800蚊梗係16gb ram啦!簡單

唔似以前 4GB 上8 GB 咁,
 手機不是電腦windows 好多框/ program .
如果三星平板DEX mode好多同時行就話

大陸D QQ 微信監控就長開攪到D廠又彈app 玩game 唔順
當你錢多 焗買 12 +512 定 16+256?

16gb 啦,而家啲apps越嚟越高系統需求

引用:
原帖由 Hawkins 於 2022-9-29 22:33 發表
最近需要換手機, 
在抖結 8GB 和 16GB ram的取捨, 價錢差$800...

Thanks
好睇樓主裝咗乜嘢 apps,多唔多 apps
現有手機,可以看看 memory 使用情況,如果經常用超過80%, 建議16GB。如果只是用了50%,我就會買8GB

16GB Ram 一定好啲,而且 Android Apps 本身就比較大食,你比多啲 Memory 佢有著數。

我唔用手機打機,8gb好夠洗

引用:
原帖由 gameplayer00 於 2022-9-30 04:23 發表
唔似以前 4GB 上8 GB 咁,
 手機不是電腦windows 好多框/ program .
如果三星平板DEX mode好多同時行就話

大陸D QQ 微信監控就長開攪到D廠又彈app 玩game 唔順
當你錢多 焗買 12 +512 定 16+256?
有512 買512 前面的gb 8都夠用...  16+256又貴 實際又唔系容量放野 ...

手機成日都換. 每一兩三年都換一次.
如果你唔係多apps, 又唔打機,
Ram都用唔爆. 然後又係換機時候.
似浪費金錢. 

RAM夠用便可, 唔需要專登買大啲.
評估自己用幾多先.

16GRAM才好哇

8GB 夠, android version間的update, ram requirement 變動唔大

引用:
原帖由 Hawkins 於 2022-9-29 22:33 發表
最近需要換手機, 

Thanks
無分別, 呃傻條的

除非你後台會執行好多大型APP(手遊)

係一次執行好多

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-10-20 16:31 發表
手機成日都換. 每一兩三年都換一次.
如果你唔係多apps, 又唔打機,
Ram都用唔爆. 然後又係換機時候.
似浪費金錢. 

RAM夠用便可, 唔需要專登買大啲.
評估自己用幾多先.
是, 見D人腦殘話買16, 笑X死

除非樓主需要"同時係多個大型手遊不斷切換"
否則根本無需要16GB

貴800蚊就係用來水D"有大買大"既人
根本無需要

唔信你自己睇下你部機既RAM使用情況
一般情況下根本都係3-4GB左右陪迴
咁你自己話啦, 8GB夠唔夠?

實有人跳出來話D APP越來越大食, 買大D有乜唔好
你一部機用到3-4年先算啦

One plus ace pro16+512雙十一人仔3500多就買到了,適合用來打機

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]