• 瀏覽: 11,803
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
+4
請教各位巴打絲打,以下嘅真實情況,你會建議我點揀?

我用緊iPhone 12 Pro Max 512G 金,已經係年幾前買,AppleCare+ 今年12月到期。可能「嗰頭近」,近期一用得耐啲啲,部機就㷫過辣雞。仲有,雖然 battery health 仲有86%,但亦用得好似倒水咁(已isolated 咗軟件問題)。差電亦有問題,差到80%就停咗唔識上,有時要差過夜先上到100%。就住呢個問題,已經見過好幾次天才。

天才結論係我部機個底板應該有問題,俾咗兩個選擇我:(一)幫我部機所有內部零件換晒,佢話換得嘅都幫我換過新嘅,當然相機鏡頭嗰啲唔會換;(二)直接換過部新機(即repair unit)。

我當時嘅考量係:我呢部已經係 12,回收價已經低過 13 同新出嘅 14;無論係換過晒啲零件/齋換電池都要 factory data reset,又要重新load 過back up。因為我部機裝咗太多嘢,有啲APPS 例如銀行Apps、智方便etc 嗰啲又要重新reg 過biometric data 同做 verification,好麻煩。

另一個選擇,如果換repair unit,亦會令我部機之後賣出價更低。所以最後乜嘢actions 都冇take,諗住一邊等AC+ 完期,一邊等 iP14 PM 可以有 walk in 機買。

但部機越嚟越虧,明顯感覺到佢越來越就死咁,唔知等唔等得到 AC+ 完之前,唔洗食炒價可以換過部 14 PM。我唔係大要求,唔洗必定要暗紫,金色都可以(同我而家一樣),但應該都係要 1TB / 512GB,因為影一張相都成50幾60MB😓 另外要埋AC+。

各位巴打絲打可唔可以指引一下我,呢個situation 繼續躺平等到12月AC+完?定係換 RU?定係用 AC+ 俾佢換底板零件電池?

多謝大大咁有心睇到呢到🥹🥹 大家咁有緣,如果大大知道邊到有 無骨14 PM,可唔可以PM話我知?

【以正視聽】聽人講AC+臨完前賣機會高幾舊?因為啲收機佬會拎部機去 Apple Store 換完再賣?想 fact check 下,thanks!

你裝咗D咩APP 我部6 仲好順 一有咩問題 就重新開機 
重新啟動後 就咩事都冇 

引用:
原帖由 喬子琳 於 2022-10-2 13:00 發表

我用緊iPhone 12 Pro Max 512G 金,已經係年幾前買,AppleCare+ 今年12月到期。可能「嗰頭近」,近期一用得耐啲啲,部機就㷫過辣雞。仲有,雖然 battery health 仲有86%,但亦用得好似倒水咁(已isolated 咗軟件問題)。差電亦有問題,差到80%就停咗唔識上,有時要差過夜先上到100%。就住呢個問題 ...
無用..有apple care+無用的 不會賣高一些 但apple care+可以打去退番錢(計番還有多少日 計番比例) 

引用:
原帖由 kan911031 於 2-10-2022 16:08 發表
你裝咗D咩APP 我部6 仲好順 一有咩問題 就重新開機 
重新啟動後 就咩事都冇 
我部機開始窒呀,reboot 咗好多次都係咁。期實換機多一個考慮係想要新機啲functions⋯⋯

引用:
原帖由 樓下有人 於 2-10-2022 17:09 發表

無用..有apple care+無用的 不會賣高一些 但apple care+可以打去退番錢(計番還有多少日 計番比例) 
我唔係care AC+, 我係care 如果我而家換repair unit,我部機賣返出去就冇咁值錢

我13pro用左一個月左右
一開始已經有發熱問題…
發覺 舊機11過資料 去新機 都係會發熱
再重新剷晒佢 續個apps download … 就好少少無咁熱
但慢慢 多apps 又開始熱返  

引用:
原帖由 哈囉嗲哋 於 2-10-2022 20:37 發表
我13pro用左一個月左右
一開始已經有發熱問題…
發覺 舊機11過資料 去新機 都係會發熱
再重新剷晒佢 續個apps download … 就好少少無咁熱
但慢慢 多apps 又開始熱返  
我都多APPS😂😂 但真係好多APPS 一齊開嗰陣加差住電就會好熱,熱到佢話熱得滯要暫停差電😓 試過 reset all settings,好啲🥲 唉,幾時有冇骨機賣呢~~

冇左話換機會價低呢支歌仔好耐 換左機仲正

引用:

我用緊iPhone 12 Pro Max 512G 金,已經係年幾前買,AppleCare+ 今年12月到期。可能「嗰頭近」,近期一用得耐啲啲,部機就㷫過辣雞。仲有,雖然 battery health 仲有86%,但亦用得好似倒水咁(已isolated 咗軟件問題)。差電亦有問題,差到80%就停咗唔識上,有時要差過夜先上到100%。就住呢個問題 ...
iPhone 機整體不會太差,問題機只是個別例子,如差3代款完全不需換,就算換也看不到快到那裡,除了太舊機IOS 升級不支持例外。

引用:

Backup 後重新reset 吧

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2-10-2022 22:05 發表

Backup 後重新reset 吧
試過了,都係咁😮💨😮💨

引用:

點解唔上網訂一部,起碼11中一定有機,你而家要等walk in直係唔知等到幾時

引用:
原帖由 jasonma86 於 2-10-2022 22:33 發表

點解唔上網訂一部,起碼11中一定有機,你而家要等walk in直係唔知等到幾時
想要14呢,唔會返轉頭⋯⋯ 希望等到~~

我意思米話上裝訂14pm羅,11月中就有

引用:
原帖由 喬子琳 於 2022-10-2 22:31 發表

試過了,都係咁😮💨😮💨
你怎用機呀, 24小時X 電煲機乜機都死啦!reset 完不download Backup ..去X 電是否一樣?還有關掉background Apps.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]