• 瀏覽: 27,527
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ringo1102 於 2023-3-28 10:28 發表

一卡兩號開大陸銀行唔係間間用到,有d銀行要登記手機號發短信,一卡兩號就發唔到
收到,我用過

引用:
原帖由 綠萼 於 2023-3-26 21:27 發表

有幾個小問題......

1) 我第一次開1卡兩號, 因為方便內地開戶口, 同實名登記
     但其實1卡兩號有咩好處?? 我第一次用的, 所以吾認識, 請指教.......

2) 我想問如果我返內地旅遊, 香港有朋友打比我
     應該打邊一個號碼比我? 是否直接打香港號碼51xxxxxx給我, 我都可以收到來電?
     會吾會另外收費? 之前要吾要打001或1597 ...
點解你唔去問電信商???

引用:

1) 我第一次開1卡兩號, 因為方便內地開戶口, 同實名登記
     但其實1卡兩號有咩好處?? 我第一次用的, 所以吾認識, 請指教.......

應該打邊一個號碼比我? 是否直接打香港號碼51xxxxxx給我, 我都可以收到來電?
1卡兩號你開邊間啊?月費幾錢啊?

引用:

吾使換卡

引用:
原帖由 長程大炮 於 2023-4-4 22:13 發表

去中移動開1卡2號啦,我全部通哂啦
我都係1卡2號,加18蚊,係咪有另一種1卡2號既收費架?

引用:

點解唔去鋪頭問?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2023-4-5 19:43 發表

點解唔去鋪頭問?
原來係廣告,自問自答

引用:
原帖由 jack2015 於 2023-4-5 20:49 發表

原來係廣告,自問自答
都估到。

引用:
原帖由 瞭望 於 2023-3-26 22:03 發表

1卡兩號係唔方便內地開戶口嘅,過內地中國電信辦張$5月費卡更輕松。
講方便,一咭兩號係好嘅

引用:
原帖由 TONYWING1977 於 2023-4-23 10:28 發表

師兄唔係喎,是不是類似12306嗰啲發短信?
香港一卡兩號在內地發短信,服務器在香港,內地接收唔到。
但現在只知道cmhk 有些服務可以有限度支援到發短信,例如12306,美團,有些銀行等等,詳情看FB CMHK 官網看,記得有講過
一切正常,冇問題的

1).方便來回香港深圳(包括內地),最早推出一卡兩號時,手機好像還沒有雙卡雙待,過關時要拆機取出電池換上當地的手機卡,一卡兩號不需要換卡,會自動轉網,有的舊款手機要進入設置手動轉網。
2).人在香港就打你香港號碼,人在內地就打你內地號碼,你都可以收到來電,他們都不需先知道你人在香港還是在內地,收費要看你選擇的一卡兩號具體套餐。比如我的一卡兩號,人在內地,打我香港號碼要收費0.69元/分鐘,打內地號碼不收費,人在香港,打我2個號碼都不收費。你人在香港直接打香港本地電話,人在內地直接打內地電話,不需加長途字頭或+號,按當地通話計費。
3).舊香港號碼飛線到你一卡兩號的新香港號碼,舊號碼要收通話費和飛線費,新香港號碼和原來一樣收費標準,就和直接打你新香港號碼一樣收費。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]