• 瀏覽: 5,634
  • 回覆: 11
請問宜家國行機,係咪已經用到 huawei pay 八達通?

用到好耐

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-18 23:48 發表

用到好耐
Thx

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-18 23:48 發表

用到好耐
咁請問多句。
宜家有無咩功能係港行先做到,而國行做唔到?
Huawei pay 會唔會有分別?

Huawei ID 登記係香港

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2023-7-19 11:54 發表

咁請問多句。
宜家有無咩功能係港行先做到,而國行做唔到?
Huawei pay 會唔會有分別?

Huawei ID 登記係香港
好似無港行先有嘅功能,反過來就有。

huawei pay主要睇設定地區,唔關港行、國行問題。香港就係綁3間信用卡,設為大陸就綁大陸銀行卡;交通卡香港區得八達通,大陸地區有深圳通、嶺南通等好多城市。

呢樣華為真係衰,分區搞到啲功能好唔全面,魚與熊掌……

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-19 12:18 發表

huawei pay主要睇設定地區,唔關港行、國行問題。香港就係綁3間信用卡,設為大陸就綁大陸銀行卡;交通卡香港區得八達通,大陸地區有深圳通、嶺南通等好多城市。

Thx 🙏🏻 

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-19 12:18 發表

仲有,用香港區,好多大陸華為智能配件連唔到。

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-19 12:19 發表

仲有,用香港區,好多大陸華為智能配件連唔到。
咁但係如果ID用大陸區,又用唔到八達通喎

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2023-7-19 12:22 發表

咁但係如果ID用大陸區,又用唔到八達通喎
又唔係,大陸區錢包好似都有八達通。我設為香港區無親身了解過……

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-19 12:24 發表

又唔係,大陸區錢包好似都有八達通。我設為香港區無親身了解過……
我有係淘寶,淘 router AX6, 同華為手環。

我用緊 iphone 都可以連到。但唔記得咗我華為 ID 係設定大陸地區,定香港地區。

但如果 ID 係國內,係有八達通,但縛唔到香港個人八達通,做唔到自動增值。又縛唔到香港中銀卡,即係又做唔到增值。
咁真係企係度

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2023-7-19 12:37 發表

我有係淘寶,淘 router AX6, 同華為手環。

我用緊 iphone 都可以連到。但唔記得咗我華為 ID 係設定大陸地區,定香港地區。

但如果 ID 係國內,係有八達通,但縛唔到香港個人八達通,做唔到自動增值。又縛唔到香港中銀卡,即係又做唔到增值。
咁真係企係度
大陸地區八達通應該都可以轉移同保留自動增值卦,用huawei pay充值就會扣人仔兌……我估係咁

試過其他android機連內地華為配件,要裝hms及華為賬號,都要登入內地賬號先得。

引用:
原帖由 lyh80115 於 2023-7-19 12:42 發表

大陸地區八達通應該都可以轉移同保留自動增值卦,用huawei pay充值就會扣人仔兌……我估係咁

試過其他android機連內地華為配件,要裝hms及華為賬號,都要登入內地賬號先得。
大陸區八達通係遊客版
扣人仔同埋好似冇得自動增值

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]