• 瀏覽: 8,944
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
想問下咁多位師兄,如果買國行華為可唔可以裝到WhatsApp 同埋點裝,同埋港版係唔係唔係無鴻蒙系統…
因為上網睇有人話港行無鴻蒙,其實我真係唔係好清楚,近期見華為有突破想買返台支持下,因為之前買iPhone XR近期台手機開始發,沖電又好睇抖音又好都開始發熱,有時無啦啦手機傻傻地無反應,有時又無網絡(重新開機又收到)

引用:
原帖由 yongyuan 於 2023-9-11 11:01 發表

想問下咁多位師兄,如果買國行華為可唔可以裝到WhatsApp 同埋點裝,同埋港版係唔係唔係無鴻蒙系統…
因為上網睇有人話港行無鴻蒙,其實我真係唔係好清楚,近期見華為有突破想買返台支持下,因為之前買iPhone XR近期台手機開始發,沖電又好睇抖音又好都開始發熱,有時無啦啦手機傻傻地無反應,有時又無網絡(重新開機又收到)
師兄,我嘗試回答你問題,安裝whatsapp只需要用使apk,即是在網站上下載apk或在apkpure下載,應該國行港行都冇問題,連gms都不需要,如果你舊android機有whatsapp,使用phone clone過app同資料,會自動過埋去。

至於鴻蒙糸統,部部機不同。我部華為mate50pro港行,預安裝是安卓不是鴻蒙,要去設定度升去鴻蒙。我用mate pad 10.4港行買時已內置鴻蒙。

港行升鴻蒙升級可以慢小小,我現時仲用緊3.0。

whatsapp分享位置個地圖有時唔能正常顯示,但近排又正常番。我一般會建議人安裝lighthouse。

WhatsApp IG等等都可以到官網download 最大問題係用唔到銀行app

引用:
原帖由 yongyuan 於 2023-9-11 11:01 發表

其實iPhone發熱問題係死症,因為佢地主張用多層式底板設計,發熱位就會好集中係某一個區域(手機發熱主要係底板同電池),散熱更好都好難解決呢個盲點,尤其係散熱材料老化問題就越來越嚴重。華為設計係分佈式,會盡量利用整個手機大小去設計底板,所以發熱問題相對沒咁嚴重。

引用:

華為手機使用須知
1. 現在華為手機都不會有原生Google GMS
2.可以透過多個方式後加,方法主要有兩大類。
3. 就算沒有Google 也能正常使用 Facebook, Whatsapp, 大部分政府 App, 新聞 App, 電訊公司 App, 保險公司App, 大部分 App 也能被替代,例如Google 日曆,Gmail 等都能被Microsoft App 完美取代。
4. Microsoft Office, Outlook, EDGE 等都不依賴GMS.
5. Outlook App 取代 gmail 和 Google 日曆,可登入和同步Google 帳戶的電郵和日曆,EDGE 取代 Chrome, 港行機 Microsoft Swiftkey + 訊飛輸入法 取代 gboard。訊飛可廣東話輸入。國行機可用華為原生小藝輸入法,能打繁體字和用廣東話輸入。Microsoft start 取代 Google search, 內置 GPT-4, 勁過 Google search
6. 如要安裝 Google GMS, 國行機可用華谷套件,會帶住一步步安裝,方法複雜,但95%完美,只有極少數 App 有問題,例如 Google Pay 的 NFC 付款, NBA Live 這些。港行機裝Lighthouse, 方法簡單,但只支持很有限的功能和App 支援,而且沒有 Play store, 要用第三方 App store (如APK Pure)。lighthouse 勝在安裝方法簡單。以上兩個方案裝Google 執行效率最高。
7. 透過虛擬機使用Google 等 App,這個方法最簡單,95% 常用App 都能用,80%遊戲能執行。
推介內地用家使用 出境易 或 Ourplay。香港用家用 Gspace 或 Gbox。(Gbox 請到官網下載)
進入虛擬機後會像一般Android 手機一樣,問登入 Google 帳戶後就能用。
8. HarmonyOS 4.0 是最後支援 Android App 的 Harmony OS.
9. 港行華為和國行華為的分別,國行支持衛星通訊,港行暫不支援。另外國行軟件更新快,有 HarmonyOS, 港行普遍都是 EMUI, 有些型號是 HarmonyOS 2.0 / 3.0。要追新的國行版會略為好一些,但有時國行難搶到,或港行價錢吸引些,港版也是好選擇。
10. 港行國行的生態是分開的,但只要登入中國帳戶就能接入中國生態,登入香港帳戶就是香港生態。但要留意有些裝置是國內生態專用的,這些硬件只能透過中國帳戶使用。

** 來自Ho Sir分享(facebook)...
你可以去佢fb或youtube睇下佢既分享..佢講得好詳細..有問題都可以問..佢算係資深華為用家..基本上大部分華為既型號都有...

nova9港行可以上鴻蒙

引用:
原帖由 skrihmv 於 2023-9-11 14:51 發表

WhatsApp IG等等都可以到官網download 最大問題係用唔到銀行app
中資銀行唔使講,其他匯豐恆生渣打app 都冇問題

我是用大陸版的mate30pro,沒有安裝過google,但平常仍然可以用到whatsapp, youtube, google map,其實真係用唔到既app只有 google pay

裝gbox 時有埋gms 框架有限度使用apk,暫時試唯獨 chrome 唔可以,其他就好少用

據講 hos 4 已唔可用 apk 但好似仍可用華谷裝 google play...

我也有 matepad 11 及 matepad pro 12.8 , 但唔識裝 google...

引用:
原帖由 skrihmv 於 2023-9-11 14:51 發表

我用緊中銀恒生星展銀行apps,但星展嘅card+hk就用唔到。

Whatsapp 和HSBC無問題,官網download APK就得不需要google

引用:
原帖由 中秋可愛的魚蛋 於 2023-9-12 00:32 發表

Whatsapp 和HSBC無問題,官網download APK就得不需要google
富途牛牛,華盛通,馬會,支付寶HK, 九巴,八達通。 呢幾個有無問題呢?

唔該晒咁多位師兄先,其實我用到八達通同WhatsApp 基本野可以了,本身念住換iPhone 15既不過見華為有咁大突破支持下啦

引用:

乜香港之銀行, 無一間有提供「鴻蒙板app」呀?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]