• 瀏覽: 10,567
  • 回覆: 20
各位用緊華為手機嘅師兄你哋好,話說我尋日終於等到部國行Mate 60 pro,返屋企做設定嗰陣發覺有一個都幾困擾嘅問題…..
1. 完全唔支援香港銀行全部發嘅Credit卡咭及Debit卡
2. 大陸銀行戶口我有,但係最麻煩嘅係佢一定要用大陸身份證做登記,香港人唔可能會有18碼大陸身份證嘅,咁即係完全用唔到華為支付同埋華為錢包呢兩樣功能!

想請教咁多位師兄,你哋係點樣用到華為支付?同埋華為銀包呢?有冇師兄可以指導下呢?🙏🏻🙏🏻
我部手機係設定咗大陸戶口的

why not use alipay or wechat pay

而家華為錢包改咗唔喺版面加銀行卡,方法有兩個:

1. 手機主屏幕 > 設定 > 輕觸用戶頭像(功能表頂部) > 付款和賬單 > 銀行卡

2. 錢包 > 設定 > 輕觸用戶頭像 > 付款和賬單 > 銀行卡

引用:
原帖由 leedsu 於 2023-11-5 15:43 發表

why not use alipay or wechat pay
因為華為嘅錢包同支付好似除咗國內嘅銀行咭之外係唔support其他支付功能,例如購買雲端空間,華為商城以及應用程式市場嘅app等,總之就係乜嘢支付都好,都要用大陸身份證去開通,否則乜都做唔到,至少我目前搵唔到,可能係我唔識,所以我先會喺度問,因為我上網已經搵咗好耐,似乎好似都冇乜人有呢個問題!只係得我一個有啲咁嘅問題咁?

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2023-11-5 17:36 發表

而家華為錢包改咗唔喺版面加銀行卡,方法有兩個:

1. 手機主屏幕 > 設定 > 輕觸用戶頭像(功能表頂部) > 付款和賬單 > 銀行卡

2. 錢包 > 設定 > 輕觸用戶頭像 > 付款和賬單 > 銀行卡
師兄你所提及嘅我都已經搵過晒,而家個問題就係卡住喺大陸身份證嗰度!

引用:
原帖由 暗黑菠蘿 於 2023-11-5 17:59 發表

師兄你所提及嘅我都已經搵過晒,而家個問題就係卡住喺大陸身份證嗰度!
轉返香港地區就唔使大陸身份證

引用:
原帖由 暗黑菠蘿 於 2023-11-5 17:59 發表

轉香港地區先加得唔得?

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2023-11-5 18:01 發表

轉返香港地區就唔使大陸身份證
冇錯,不過香港地區同大陸地區兩個支付系統係唔可以完全互相兼容的,喺香港地區set完信用卡之後再轉返去大陸地區就完全唔用得,必須用大陸銀行發出嘅Credit卡咭及Debit卡,所以最後都係要用大陸身份證……

引用:
原帖由 samho888 於 2023-11-5 18:07 發表

轉香港地區先加得唔得?
由於香港地區同大陸地區兩個支 付系統係唔完全互相兼容的,所以點加都冇用😑😑

用返支付寶同微信算啦

引用:
原帖由 暗黑菠蘿 於 2023-11-5 13:35 發表

各位用緊華為手機嘅師兄你哋好,話說我尋日終於等到部國行Mate 60 pro,返屋企做設定嗰陣發覺有一個都幾困擾嘅問題…..
1. 完全唔支援香港銀行全部發嘅Credit卡咭及Debit卡
2. 大陸銀行戶口我有,但係最麻煩嘅係佢一定要用大陸身份證做登記,香港人唔可能會有18碼大陸身份證嘅,咁即係完全用唔到華為支付同埋華為錢包呢兩樣功能!

想請教咁多位師兄,你哋係點樣用到華為支付?同埋華為銀包 ...
情況差不多...
1. 不接受香港發行卡 
2. 可用[港澳居民居住證]的18位號碼,及以該居住證登記的大陸銀行戶口。

引用:
原帖由 samho888 於 2023-11-6 08:50 發表

用返支付寶同微信算啦
師兄講得啱,原來我一直嵌入咗一個誤區,就係「華為錢包」同「華為支付」呢兩個字眼上,事實上原來當我喺無論喺華為商城,應用市場買嘢要俾錢嘅時候佢係可以選擇支付寶同微信俾錢的,只係我一直死腦筋識轉膊

引用:
原帖由 壯陽永恆的牛牛 於 2023-11-7 02:05 發表

情況差不多...
1. 不接受香港發行卡 
2. 可用[港澳居民居住證]的18位號碼,及以該居住證登記的大陸銀行戶口。
哈哈,師兄,如果我有18嘅居住證的話就唔使咁頭痕啦

你可以嘗試在華為應用市場個app轉番香港, 地區唔好用中國, 咁應該可以入信用卡等, 但呢個轉地區佢有限次數, 不能轉太多次

引用:
原帖由 giggsng76 於 2023-11-7 10:49 發表

你可以嘗試在華為應用市場個app轉番香港, 地區唔好用中國, 咁應該可以入信用卡等, 但呢個轉地區佢有限次數, 不能轉太多次
唔該晒師兄,我已經搞掂晒,好似話一年廿次,其實有時真係唔係好明,明明香港係中國嘅一部分,但點解係都要搞埋呢啲分化嘢?

主題標籤 #huawei #華為
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]