• 瀏覽: 3,560
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+3
本主題由 vw1968 於 2023-11-13 00:23 關閉
https://www.hk01.com/熱爆話題/960242/港媽跌iphone失女兒數千張成長照-狂短訊求拾獲者歸還-後續勁慘
 
跌手機痛失女兒數千張成長照片,太慘了!有港媽日前在失物群組發文,稱坐小巴由斧山到黃大仙站途中遺失1部白色iPhone 11 Pro,內面有女兒出生以來「3年嚟幾千張相、幾百個短片」,希望拾獲者歸還,並願意付酬。她其後成功打通手機,但有男聲叫收線,之後她不停發短訊,「終於打動咗個女人」,對方終願歸還手機,但「佢返大陸爆咗我機,清晒我啲嘢」。港媽指她無意追究該女子,只想取回照片,但網民直言已重設手機「救到機率極低」、「IOS一洗機九成係冇得復原」,又認為對方洗機後又歸還有古怪,建議好先向專門店查詢。


港媽日前發文稱遺失iPhone,裏面有女兒出世至今「3年嚟幾千張相、幾百個短片」,希望拾獲考歸還,但結果卻不如已願。(示意圖/資料圖片)
 
 
該媽媽在facebook群組發文,指本月8日早上由斧山坐小巴出黃大仙途中遺失1部白色iPhone 11 Pro,裏面有女兒出世以來的珍貴照片,「因為幾百幾gb無備份到,我部機唔值錢㗎啦」,指手機零件有損毀、faceID無法使用,是用作後備手機存放女兒的照片。
因為近日轉了手機,她未有將相片轉移,「3年嚟幾千張相幾百個短片無晒」,願付錢取回手機,希望拾獲的人歸還。她表示手機螢幕是和女兒到迪士尼玩旋轉木馬的照片,「就算係先達收咗機都唔緊要,我剩係想要返相」。
樓主翌日表示,她致電自己號碼時終於有人接聽,「聽到個男人叫收線,之後我繼續叫佢畀返啲相我啦,佢係全程無出聲」,通話中除聽到有名大叔叫收線外,還聽到坐港鐵到粉嶺的提示聲。她之後不停發訊息,「終於打動咗個女人」,對方還好奇為何在內地都收到樓主的訊息,「我話我一卡2號」。
 

港媽取回手機,已被清空所有資料。(fb群組「香港失物報失及認領群組」圖片)
 
 
其後該女子用丈夫的手機致電樓主,稱願歸還手機,但已被小朋友清掉所有資料,「本身我手機係有密碼㗎,佢返大陸爆咗我機,清晒我啲嘢」。樓主一心只想知道有沒有機會復原,「手機我已經拎返,但裏面所有嘢無晒」。
網民認為拾遺不報已可以報警,惟樓主未打算追究,「我剩係想要返啲相」。許多留言實話實說,指其清晒資料的意思應該是已經重設手機,「IOS一洗機九成係冇得復原」、「應該都冇得救,救到機率極低,呢啲建議你問維修佬,或者直接上深圳華強北搞」。
樓主透露有人短訊她,稱有辦法維修,但要自付錢,大批網民勸阻,「潑個冷水,完全冇得救,除非係十年以上,iPhone 4 、iPhone 5,仲未有全機加密嘅型號」。幸好樓主未上當。網民認為事件古怪,對方為何清資料又歸還,「咁都畀返你可能係電話裝咗啲病毒啊,追蹤啊等等,我就寧願賣咗佢都唔會再用」,建議先向蘋果專門店查詢。
網民又溫提手機資料一定要備份,「明知咁重要既相都唔勤(力)啲備份…」,就算不用iCloud都可以買外置硬碟來備份。
 
過去亦曾有市民被盜取iPhone後,其後收到疑是釣魚訊息,聲稱遺失的手機已被送到門市並正申請授權解鎖,要求他點擊連結確認。機主知道蘋果手機不可能要求授權第三方解鎖,即時知道有詐,呼籲網民收到此類訊息切勿理會。

片主留言更新,稱收到疑為釣魚訊息,聲稱他遺失的手機已被送到門市並正申請授權解鎖,要求他點擊連結確認,因此認為電話已遭轉售。(fb「香港失物報失及認領群組」影片截圖)
 
----------------------------------------------
 
講都講到口臭,
有重要資料,
就一定要定期做backup,
唔見電話唔一定可以搵得返㗎喎!
factory reset咗嘅iphone係可以recover到啲資料嘅,factory reset 咗之後冇用到部電話,就越多資料可以recover到!
解說:
數據儲存方法係分儲存數據同分配位置!
你可以理解為一幢大廈,有好多房,啲人將啲貨交去,佢就會將啲貨放喺啲房裏面,但點知邊間房有啲咩貨?系統就會編個名畀啲房!
系統先可以搵返啲貨出嚟!
你刪除資料嘅實際操作只不過喺從系統抹去房間名,但啲數據其實冇消失!
只要冇複寫啲資料落同一區域,
原則上就可以recover到嘅!
 
當然要付出唔少嘅代價啦!
值唔值,就自己衡量喇!
 
 
版主示:
新聞轉載只列作參閱
多謝分享.

[ 本帖最後由 vw1968 於 2023-11-13 00:21 編輯 ]



新手就真係新手!
乜你唔知道任何手機,都可以把資料上傳到雲端!
特別是iPhone 用家,如果你沒有關上自動上傳功能,手機是會上傳所有重要資料,這是包括相片的!



提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
[隱藏]
呢D就係用iPhone唔用iCloud 的後果。


Iphone 14 pro max 安裝IOS 17 及 iOS 17.1之後,勁耗電。 


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]