• 瀏覽: 13,482
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
各位大大

請問三星手機,如果想將銀行轉數証明截圖比其他人,但礙於“安全政策,無法截圖“,請問可以點樣解決呢?

謝謝各位

引用:
原帖由 mdr0465 於 2023-11-14 18:56 發表

各位大大

請問三星手機,如果想將銀行轉數証明截圖比其他人,但礙於“安全政策,無法截圖“,請問可以點樣解決呢?

謝謝各位
請問你用邊間銀行app唔得?我用獅子同中銀都截到喎

太陽能電筒想運作? 拎多支電筒囉

即係用第二部手機影囉
自己冇第二部嘅 咪借囉 然後quick share

又或者用電腦做transaction,再攞自己電話影。Old school啲都冇辨法,而家好多apps有關敏感資料,都會block左screen cap

引用:
原帖由 Loft 於 2023-11-14 22:02 發表

請問你用邊間銀行app唔得?我用獅子同中銀都截到喎
Loft你好
我係用三星note10+,,我之前都用到,但唔知點解獅子銀行,田由呢個星期開始就用唔到截圖了

引用:
原帖由 mdr0465 於 2023-11-15 06:59 發表

Loft你好
我係用三星note10+,,我之前都用到,但唔知點解獅子銀行,田由呢個星期開始就用唔到截圖了
如果急住要截圖,就用上面幾個師兄嘅方法先
如果想解決問題,先試下重裝個app,睇下得唔得
又會唔會係冇幫部機做安全更新,銀行app偵測到太舊,唔允許截圖,試下更新先

啱啱自己試下,原來我都不能截圖,睇嚟係獅子set的
但自己過畀自己時,上面仲有個制可以下載紀錄,都算係一個截圖,但我冇試過數畀其他人有冇呢個制,之前係冇嘅

再試一次過畀自己在另一間銀行嘅戶口,當係過畀其他人,原來都冇得截圖。咁就麻煩,而家好多時交錢交費都要send截圖畀人,而家要搵辦法

引用:
原帖由 Loft 於 2023-11-15 16:35 發表

如果急住要截圖,就用上面幾個師兄嘅方法先
如果想解決問題,先試下重裝個app,睇下得唔得
又會唔會係冇幫部機做安全更新,銀行app偵測到太舊,唔允許截圖,試下更新先

啱啱自己試下,原來我都不能截圖,睇嚟係獅子set的
但自己過畀自己時,上面仲有個制可以下載紀錄,都算係一個截圖,但我冇試過數畀其他人有冇呢個制,之前係冇嘅

再試一次過畀自己在另一間銀行嘅戶口,當係過畀其他 ...
係而家啲apps新update左個保安級別,唔俾你cap圖。不過如果你真係想cap到正常畫面,都仲有個麻煩少少嘅方法,就係用screen recorder做video record,不過大部份screen recorder apps去到截唔到圖嘅位,條video只會錄到黑屏,不過有機會個黑屏有delay,錄到半秒左右先變黑,咁你喺嗰個位pause左條video,再screen cap,咁出黎效果就靚仔啦 (我試過係work嘅)

引用:
原帖由 a_bit 於 2023-11-15 17:16 發表

係而家啲apps新update左個保安級別,唔俾你cap圖。不過如果你真係想cap到正常畫面,都仲有個麻煩少少嘅方法,就係用screen recorder做video record,不過大部份screen recorder apps去到截唔到圖嘅位,條video只會錄到黑屏,不過有機會個黑屏有delay,錄到半秒左右先變黑,咁你喺嗰個位pause左條video,再screen cap,咁出黎效果 ...
師兄個方法都值得一試
我諗住用電腦過數,然後用電腦截圖,可能咁樣會對我嚟講比較方便
暫時試過中銀、渣打同花旗都仲可以截圖,但花旗唔係個個畫面都可以截

轉數快過完數應該會收到封電郵通知你,截電郵張圖比佢應該都得啦。

今日用中銀轉數快過數,都冇得截圖了,但佢有粒掣可以下載過數資料
獅子App就話12月初會整粒掣出嚟,乜原來整粒掣要咁耐?

引用:
原帖由 勇猛優秀的黃瓜 於 2023-11-22 00:00 發表

轉數快過完數應該會收到封電郵通知你,截電郵張圖比佢應該都得啦。
我今日用中銀轉數快過數,轉完條數成40分鐘先收到電郵,你慢慢等電郵,我唔接受咁樣
仲有,電郵入面對方號碼又用XXX刪走部分數字,點證明係過去人地戶口?
好在佢有粒掣save返過數資料

引用:
原帖由 mdr0465 於 2023-11-14 18:56 發表

各位大大

謝謝各位
三日前MOX都通知左來緊新版不可scr cap, scr record。

用手機本身個cap圖功能都唔得?

依家好多銀行因為安全理由都改到咁
用第二部手機影/換iphone
不過遲D應該會有個制比你cap圖

引用:
原帖由 積菊防GAY 於 2023-12-5 15:22 發表

依家好多銀行因為安全理由都改到咁
用第二部手機影/換iphone
不過遲D應該會有個制比你cap圖
有喇,獅子銀行今日終於出個掣畀你save返資料

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]