• 瀏覽: 3,242
  • 回覆: 12
買了兩張平價的sim卡,但無法開新google電郵,一個說此號已註冊太多次,另一張直情話此號不可註冊google服務,為何?

儲值卡電話號碼一向都是循環再用,生生不息。
明顯是上一(幾)手玩得太爛,處處想攞著數,結果就必然被人封殺。
現今香港想找仍可用的電話號碼唯一方法是上台。

引用:
原帖由 wahcli 於 2023-11-27 01:45 發表

明顯是上一(幾)手玩得太爛,處處想攞著數,結果就必然被人封殺。
但新卡號碼應該是已清前人登記,莫非我買了二手卡?

引用:
原帖由 wahcli 於 27-11-2023 01:45 發表

上台號碼都唔一定得,大部分都係一樣循環再用。

引用:
原帖由 hotwinter339 於 27-11-2023 02:48 發表

清咗嘅只係電訊商入嘅紀錄,GMAIL甚或用過嚟註冊嘅服務唔會因為咁樣而清咗的。

引用:
原帖由 hotwinter339 於 2023-11-27 02:48 發表

卡不是,但電話號碼就一定是二手。
而其他服務供應商根本不知道號碼已經轉手,原有卡主玩完就掉不會通知取消戶口、電訊商亦不會通知,因為根本大家都不知申請過什麼服務。

可能用過尼做厄人電話

引用:
原帖由 U-Transit 於 2023-11-27 07:49 發表

清咗嘅只係電訊商入嘅紀錄,GMAIL甚或用過嚟註冊嘅服務唔會因為咁樣而清咗的。
係咪職員做少了部份工作?例如實名時無先存檔上一手使用者基本資料,於是無法有人新登記時刪前或重設電郵。

引用:
原帖由 肥佛 於 2023-11-27 11:28 發表

可能用過尼做厄人電話
咁更加要再賣前重設用戶登記,點會賣出去時仲有幾個電郵,多到開唔到新。咁點叫新卡,要人第一手登記即是我唔洗登記都用得啦。

引用:
原帖由 hotwinter339 於 2023-11-27 23:28 發表

咁更加要再賣前重設用戶登記,點會賣出去時仲有幾個電郵,多到開唔到新。咁點叫新卡,要人第一手登記即是我唔洗登記都用得啦。
而家係google問題,手機號凍結後再放出黎手機運營商只能做到甘,google或其他公司登記過這個號運營商係無法處理
你想登記就發個mail去google反饋個手機號問題,等距張原有mail駁左這個手機號的刪除

引用:
原帖由 hotwinter339 於 27-11-2023 23:27 發表

係咪職員做少了部份工作?例如實名時無先存檔上一手使用者基本資料,於是無法有人新登記時刪前或重設電郵。
你依家個問題唔關電訊商事,係Google註冊唔到。
電訊商無責任向Google以致全球嘅登記會員網站錢公佈有咩電話號碼被取消的。
所以,電訊商及其職員絕對無做少了部份工作。

引用:
原帖由 ringo1102 於 2023-11-28 00:20 發表

而家係google問題,手機號凍結後再放出黎手機運營商只能做到甘,google或其他公司登記過這個號運營商係無法處理
你想登記就發個mail去google反饋個手機號問題,等距張原有mail駁左這個手機號的刪除
呢個應是手機台同google溝通題。咁落去無人開到電郵,香港...

引用:
原帖由 肥佛 於 2023-11-27 11:28 發表

可能用過尼做厄人電話
應該是詐騙案用過的號碼要等法庭判決完才可交還電訊公司,因為始終是證物。如果有警員交俾其他人用,可能當成破壞證物。而且被騙者可能再打返果個號碼,所以應判決完後俾番電訊商作過冷河後重用。但咁應比平時耐。可能兩三年甚至判完五年後先再流出市面。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]