• 瀏覽: 5,782
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
+21
我只懂用筆劃打繁體……請不要答我倉頡速成。

近呢兩三個月,Gboard 估字差到極點,好多時打完一個字,估唔到下個字嘅常用詞語!
用緊小米,MIUI 14

你哋有無發現?

我已經試過轉用訊飛和百度,始終無Gboard 咁方便好用,百度甚至有啲香港字都無……例如鰂魚涌的涌字!

引用:
原帖由 montejo 於 2023-12-6 12:25 發表

近呢兩三個月,Gboard 估字差到極點,好多時打完一個字,估唔到下個字嘅常用詞語!

你哋有無發現?

我已經試過轉用訊飛和百度,始終無Gboard 咁方便好用,百度甚至有啲香港字都無……例如鰂魚涌的涌字!
我又唔覺喎!都仲ok!

以前唔係咁㗎,多好多聯想字!

唔知係咪升了小米 MIUI 14 係咁

緊係無

引用:
原帖由 montejo 於 2023-12-6 12:25 發表

用緊小米,MIUI 14

你哋有無發現?

咦,竟然有人同我一樣,頂唔順Gboard  
我部小米11T, 用咗年幾,個 Gboard 真係好廢,打完一個字, 下一個字完全無厘頭,完全無關連,
終於忍唔住,早兩個月轉返之前係 Mate 9 用開嘅 Swiftkey, 即刻正常哂,
我無試訊飛或百度,因為 覺得Swiftkey 已經好好用

引用:
原帖由 hocwwai 於 2023-12-7 01:37 發表

咦,竟然有人同我一樣,頂唔順Gboard  
我部小米11T, 用咗年幾,個 Gboard 真係好廢,打完一個字, 下一個字完全無厘頭,完全無關連,
終於忍唔住,早兩個月轉返之前係 Mate 9 用開嘅 Swiftkey, 即刻正常哂,
我無試訊飛或百度,因為 覺得Swiftkey 已經好好用
以前Gboard 打中文好正,而家就係下個字不知所謂!打問後面唔識出題字!

Swiftkey 小米可以裝嗎!係咪呢個?

係, Microsoft Swiftkey 👍

引用:
原帖由 hocwwai 於 2023-12-7 10:08 發表

係, Microsoft Swiftkey 👍
而家試緊!不過版面有啲花!

改白色 background 會好好多

附件

IMG_20231207_110119.jpg(116.71 KB)

引用:
原帖由 hocwwai 於 2023-12-7 11:06 發表

改白色 background 會好好多
收到

我用swype keyboard,我覺得筆劃"合理"過gboard耐咁怪,另外佢可以直接係筆劃上手寫中文字,唔駛另外轉手寫板寫方便啲。

引用:
原帖由 pushbike 於 2023-12-7 12:44 發表

我用swype keyboard,我覺得筆劃"合理"過gboard耐咁怪,另外佢可以直接係筆劃上手寫中文字,唔駛另外轉手寫板寫方便啲。
筆劃上手寫,唔得喎!

引用:
原帖由 montejo 於 2023-12-7 12:52 發表

筆劃上手寫,唔得喎!
點解唔得,我覺得勁好用,筆劃好難打果啲,即時可以手寫 😂

引用:
原帖由 montejo 於 2023-12-7 12:52 發表

筆劃上手寫,唔得喎!
仲有,佢有香港字所有字庫,粗口都有

引用:
原帖由 pushbike 於 2023-12-7 13:00 發表

仲有,佢有香港字所有字庫,粗口都有
不過草花頭難搞

主題標籤 #xiaomi #小米
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]