• 瀏覽: 17,162
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
  • 分享: 3
+6
Apple在今日於美國加州總部Apple Park舉行WWDC24開發者大會,發布了全新iOS 18、iPadOS 18、macOS 15、tvOS 18、watchOS 11以及visionOS 2,以下率先看看iOS 18的更新功能。


iOS 18的主畫面、鎖定畫面及控制中心,可由用家進行個人化度身訂造,包括選擇深色模式、改變App 圖標與小工具的顏色,以及能放大圖標和重新排列,可在主畫面的任何空白位置移放。控制中心亦有更新,全新Controls Gallery顯示所有可用的控制項目,用戶可度身訂造控制項目的擺位自行重新排列、增加常用工具等。鎖定畫面底部的捷徑控制項目也能自選不同用途,更可以利用動作按鈕去控制。
iOS 18特別強調私穩,因此推出可以將應用程式上鎖的功能,需要使用面孔識別、Touch ID或密碼去解鎖。甚至可以將任何App隱藏,令敏感的個人資料不易外洩。
在訊息中的反應Tapbacks,iOS 18可讓用戶能使用任何emoji及貼紙,只需長按一條消息並用即可進行回覆。另外亦加入「稍後發送」功能,亦支持新的文字效果,包括粗體、斜體及加入底線等,另外亦可在訊息中將單詞動畫化。
與沒有Apple裝置的聯絡人通訊時,訊息app現可支援RCS ,同時iMessage及SMS亦將支援衛星傳送,在iPhone 14或之後機型即可使用。
電郵方面,iOS 18能在裝置上進行分類,「首要郵件」以聯絡人及最新傳送行先,其他電郵可分成交易、更新如通訊及社交媒體通知、以及推廣等去分類。App亦懂得將相關郵件集合,令處理更加容易方便,用戶亦可以自行再分類。
地圖:新增地形圖及行山路線,包括美國63個國家公園。
銀包:新增Tap to Cash功能,將兩部手機放近即可直接付款,而不需分享電話號碼;門票及活動介面亦更新。
日記:全新的數據分析顯示方式可協助用戶追蹤自己的日記目標,例如寫作進度、日曆及其他有趣統計,亦能更易進行過往搜尋。
遊戲模式:新增的遊戲模式,可以減少背景運行,保持最佳畫面幀率;並改良AirPods及控制器的反應。
相片:史上最大規模的重新設計,例如加入主題、篩選甩器及收藏,包括人及寵物、旅程等進行分類,亦可自行設計最愛或重要相片,令搜尋更加簡單。

WWDC24|iOS 18全新功能 主螢幕控制可自訂、訊息相片重大更新 | am730
 
你地又鍾唔鍾意今次iOS 18全新功能,雖然好似慢三星一啪



有進步都係好事


引用:
原帖由 LYC09 於 2024-6-11 09:31 發表

Apple在今日於美國加州總部Apple Park舉行WWDC24開發者大會,發布了全新iOS 18、iPadOS 18、macOS 15、tvOS 18、watchOS 11以及visionOS 2,以下率先看看iOS 18的更新功能。
...
見其他人用緊的iPhone,
照片簿睇相時,已經有全自動去背功能。


 
也有一些iPhone手機常用的新emoji,
在Windows電腦還未支援這些emoji,
會顯示不到。https://www.am730.com.hk/國際/31個全新emoji即將登場-一個圖案眾望所歸-不了不了-點表達-/328715


IOS的版面,係清楚易看,
很多Android手機用戶,
也安裝模仿iPhone手機的IOS的Launcher。



就我的Android 14而言,
Calendar 的 icon 不能顯示日期,
Clock 的icon 不能顯示時間(時分秒),
更新了ONE UI 6.1 依然未改善。
使用IOS Launcher,立即解決到。




[ 本帖最後由 ..黃金工程.. 於 2024-6-13 17:14 編輯 ]



有重大更新👍


[隱藏]
雖然我用萍果,呢啲所謂新功能,大部分都係抄 android 機,全部都係跟人口水尾,毫無創意


IPAD 終於有自家計算機, 真係勁


居然去抄鴻蒙


歪風向華爲致敬


唔使搵新意,抄人哋當係新研發


[隱藏]
主螢幕控制可自訂...呢樣唔叫創新囉


引用:
原帖由 onelucky 於 2024-6-11 13:11 發表

有重大更新👍
冇重大創新,失敗



引用:
原帖由 你老板JohnWong 於 2024-6-11 17:02 發表

冇重大創新,失敗
以為有驚喜添



iPhone 越來越似Android


售價就真係重大更新喇,其他野?你係咪諗多咗


[隱藏]
引用:
原帖由 lctj9 於 2024-6-11 16:25 發表

主螢幕控制可自訂...呢樣唔叫創新囉
標題都話係重大更新,冇話係創新喎,功能呢樣野呢,我比較重視係好唔好用,而唔係夠唔夠創新囉



鍵盤翻頁
左右